Translate

petak, 5. travnja 2013.

Odabir kuhinje

Pozdrav dragi čitatelju,

U ovo recesijsko doba teško je ići u korak sa modernim načinom života pa Vam nitko neće zamjeriti ako se zaustavite u sadašnjem ili čak u nekom prošlom vremenu. Vjerujem da i mi koji smo uvijek favorizirali lijepi dizajn i sve usklađeno našim potrebama ipak imamo neizvršene zadatke i neki kutevi naših stanova još žive u prošlom stoljeću.

Jedna od najzahtjevnijih prostorija naših životnih prostorija je ona u kojoj pijemo jutarnju kavu, doručkujemo, ručamo i večeramo. U Hrvatskoj većina građana kupuje već gotove kuhinje iz velikih salona namještaja te ih ubrzo nakon manje od 7 godina moraju mijenjati radi loše kvalitete ili zato što se ne uklapa u ostatak stana.
Nisam ljubitelj kuhanja, ali znam da je svaka kuhinja određena u nekoliko segmenata. Kako se ne bi pokajali  nakon same kupnje kuhinje (koja nas je sigurno jako skupo stajala), moramo prvo obratiti pozornost na kvalitetu. Većina ljudi bira najjeftiniju kuhinju ili prouče kako se kreću cijene kuhinja pa se odluče za neku sredinu. Kao što znate, kvaliteta u svijetu namještaja nije ono najbitnije. Interijer kuhinje se određuje veličinom kuhinje. Ako nemate veliku kuhinju, morate obratiti pozornost da ne kupujete dugačke kuhinjske komode jer će Vam sve biti previše stisnuto i u tom malom prostoru bi se mogli ozlijediti pripremajući ručak.



Danas se kuhinje uveliko razlikuju od onih prije desetak godina. Kako bih Vam pomogao da nađete svoj stil kuhinje, ovdje ću navesti nekoliko svjetskih kuhinja iz kojih možete izvući ponešto što Vam se svidi te tako izmjeniti svoju kuhinju.

1. 

Na slici je prikazana suvremena kuhinja koju je osmislila Bostonska dizajnerica interijera Melissa Miranda. Krase ju mnoštvo prirodnih elemenata kao što kamena podloga i parket oštrih drvenih kontura. Osvijetljena i jasno istaknuta granitna radna ploha, kao i stakleni regali smještaju ju u modernu i luksuznu kuhinju.

2.

Ova kuhinja tradicionalnog stila dizajnirana od strane tvrtke Kitchen Source iz Dallasa je izrađena od masivnog drveta američkog hrasta, sa kamenom radnom pločom. Svojom jednostavnošću se ne odvaja mnogo od starih kuhinja naših predaka.

3.
Ovu u potpunosti jednostavnu bijelu kuhinju dizajnirala je tvrtka Shuffle Interiors iz Seattle-a. Svojim jednostavnim pravilnim oblikom i bijelom bojom osvježava i ističe kuhinju. Kompletna kuhinja se savršeno uklapa uz ovaj brodski pod te daje izgled novog. Ne samo da izražava svoju jedinstvenost, već naglašava stil glamura i luksuza.

4. 
Ne znam kakva je Vaša reakcija na ovakvu kuhinju jer ni ja ne znam što bih mislio o njoj. Sviđa mi se siva ova posebna siva boja i divim se hrabrosti koju su imali dizajneri ove kuhinje pri odabiru baš takve nijanse kuhinje. Sama kuhinja je uvrštena u tradicionalni stil, no količina sive boje koju vidimo nam govori da je ovo moderna i obnovljena kuhinja. Naravno, kuhinju je pokrenula iskusna arhitektonska tvrtka Platt Architecture, P.A. iz North Caroline. Malo sam surfao i istražio gdje se točno nalazi ta kuhinja i doznao sam da je kuhinja dio projekta rezidancijalne vile Chestnut Hall iz Transylvania County-a. Drveni stil koji nam daje posebnu aromu je pored svog sivila učinio ovu kuhinju toplim i ugodnim prostorom, što je zasigurno bio hrabar čin ovih arhitekata.

5. 
Ako dobro promotrite ovu kuhinju, reći ćete da vam se sviđa iako nećete biti sigurni zašto. Danas su jako cijenjeni dizajneri koji uspjevaju unjeti toplinu u prostor i još k tome modernizirati Vaš dom bez mnoštva tamnih i toplih boja. Ne mogu reći da mi se sviđa pozadina ove kuhinje jer nisam ljubitelj sitne i zgusnute strukture pa bih na tom mjestu čak radije volio vidjeti i oslikani zid. Ovu kuhinju je osmislila tvrtka SF Architecture iz San Francisca.

Volio bih Vam pokazati još mnoštvo interesantnih kuhinja, no mnogo je još tema koje bih volio raspraviti, pa Vas dalje prepuštam sebi samima da odlučite koji je Vaš stil i izgradite svoju viziju domaćeg radnog okružja.

Nema komentara:

Objavi komentar