Translate

srijeda, 2. travnja 2014.

Kućica iz bajke

Danas ćemo vam pisati o karizmatičnim kućicama iz bajki. Jedan od projekata je prilično blaga renovacija vilenjačke kućice Cape Cod-a iz 1970-ih. Zanimljivo je da ta kuća zapravo i nema neka šarmantna obilježja rta. Ali to je u redu, jer tu ova renovacija započinje. Vlasnica je izrazila da bi voljela kućicu iz bajke, mjesto u kojem se sastaju crtani i stvarni svijet.

Baš kao i kod bilo kojeg drugog projekta, istraživalo se koja bi bila definicija odlične  kućice iz bajki i kako bi to Disney napravio. Evo što je zaključeno.



Bajkovite kuće su izrazito okomite, ali pritom i jako čvrste. Kameni temelj pruža čvrstoću i drži kuću čvrsto na zemlji, dok je krovni nagib, prozori, sporedni kolosijek i ostali imaju izrazitu uzdignutost koja diže pogled gore na nebo.


Ako vam se samo malo odmaknu mjerila i odnosi između nekih dijelova cijela stvar bi se mogla shvatiti previše ozbiljno. Na primjer, možete imati ulazna vrata stegnuta i zgnječena samo malo ispod uvečanog ovalnog prozora.

Mjesto gdje Disney susreće Pepeljugu trebao bi biti u izgledu samo malo drugačiji od današnjice.



Veliki krov s oblinama i valoviti greben čine ovu kućicu udobnom i toplom. Ovaj dom skromno izražava utočište kojim nas želi toplo i ugodno ugostiti.


Ova bajkovita vikendica traži paletu zemljanih tonova - krem, smeđu i još mnogo drugih boja koje povezuju kuću do njenog temelja. No, to ne znači da takve kućice ne bi trebale imati roze, žute, plave i crvene boje. Bile one dio uređenja okoliša ili kao naglasci u arhitekturi, te boje čine kuću djelom svoje priče.



Takve kućice su često nešto manjih dimenzija. Mali prozori koji se čine još manjima zbog dijamantnih stakla koja nam služe da bi kući oteli osjećaj prevelikog prostora i neodoljivog izgleda. Ulaz u kuću izražava blagost kakva je i iznutra. To je mjesto gdje želimo pokucati na vrata i biti pozvani na šalicu čaja i ugodan razgovor.



Kada uđete unutra, nećete tražiti savršenstvo i preciznost. Pod od starih drvenih dasaka i zid koji nije suhogradnja uvjerava nas da je ovo mjesto izgrađeno ljudskom rukom. Prenamjenjeni namještaj koji je pretvoren u klupu, ormar ili još jedan koristan predmet drži cijelu stvar vjerodostojnom i eklektičnom.



I zadnji, ali ne manje važni zadatak bio je uzeti ove motive i značajke i unjeti ih u krajolik. Bajkovita vikendica, nakon svega, želi biti vaše utočište u polju ili šumi. Ona mora biti dio okolice, tako da vas može čuvati na sigurnom u svom krilu.

Nema komentara:

Objavi komentar