Translate

srijeda, 9. travnja 2014.

Kuća U


Svakim danom kojim se bližimo lijepom i vrućem ljetu, sve si češće postavljamo pitanja gdje ćemo ove godine na more. I dok prelistavate oglasnik, proučavate brojne internet oglase sa morem slika i tek ono malo na slikama uočite lijepo Jadransko more te si zamislite da ste vlasnik jedne takve vile na moru.
Današnji članak će biti baš o jednom ne baš tipičnom biseru našeg Jadrana. Radi se o vili u Pločama blizu Dubrovnika. Ponajprije o njoj danas pišemo jer je strukturom, luksuzom i kvalitetom gradnje  dostojna usporedbi sa nekim svjetskim vilama.


Projekt je osmislio vrhunski tim arhitekata i dizajnera tvrtke 3LHD d.o.o.
Da bi se ovaj projekt realizirao klijent je bio prinuđen kupiti zadnju građevinsku parcelu u Pločama. Parcela je izrazito strma, nepravilnog oblika i u ravnini sa cestom ucrtanom u knjigu zemljišno-urbanističkih planova. Kuća se nalazi na vrhu parcele s prekrasnim pogledom na stari grad i otok Lokrum, a donji dio je namijenjen za prostrani i bujni vrt.


Projektni zadatak bio je osmisliti kuću za roditelje i njihovu već odraslu djecu i njihove obitelji. Stoga parcela sadrži dva objekta. Prvi - objekt sa dva kata za roditelje, i drugi - sastoji se od dva apartmana za djecu i njihove obitelji. Na taj način su formirane tri stambene jedinice. Te tri jedinice dijele otvoreni prostor umetnut između dvije kuće koji se sastoji od terase dizajnirane za druženje i obiteljska okupljanja koja ih povezuju i drže obitelj na okupu. Bazen je ispred roditeljske kuće (prvog dijela kuće) smještene ispod razine terase, tako da ne blokira pogled pogled na more iz dnevnog boravka. Garažna mjesta se nalaze tik uz cestu time skrivena od pogleda prema padini parcele.


Jedna od glavnih značajki kuće je bijela fasada napravljena od lokalnog kamena iz kamenoloma Visočani, izrezana na 8x120cm blokove. Fasadna bjelina je podijeljena prorezima velikog kontinuiranog stakla koje pruža predivan pogled na grad iz svih područja i spavaće sobe, dok se kupaonice i kuhinje nalaze u unutrašnjosti kuće. Samo je jedna prostorija koja odstupa od tog pravila, a to je luksuzna kupaonica na prvom katu u prvom dijelu kuće, koja također pruža pogled na grad i otok Lokrum kroz veliki stakleni zid. Manja kuća se provlači prema vrtu kako bi se omogućila veća privatnost, i fasada tog drugog dijela kuće je pokrivena kako bi se osiguralo više privatnosti za sjedenje i spavanje.


Jednostavna kombinacija materijala je dopunjena prirodnim drvetom Pergola kojim su napravljene grede koje povezuju dvije kuće. Prirodno drvo je također korišteno za podne obloge i obloge vrata. Drveni namještaj je u sve tri jedinice napravljen po mjeri kako bi se povećao prostor i naglasio minimalizam u bojama i materijalima.






Nema komentara:

Objavi komentar