Translate

utorak, 15. travnja 2014.

SAOTA - Head Road 1816, Cape Town


Prema saznanjima iz izjava dizajnera, klijent je tražio kuću sa četiri spavaće sobe, kvalitetni, luksuzni i otvoreni dnevni boravak koji ne odstupa mnogo od svojeg okruženja.


Praktičnost mjesta - kosine i urbanistička ograničenja bili su ključne početne odredbe kojima su se određivali daljnji dostupni parametri. Tako je i jedan od zahtjeva bio i da se u uskom djelu nalaze privatne i diskretne prostorije kao što su spavaće sobe. Taj dio gleda prema cesti i nije toliko otvoren kao stražnji dio nekretnine.


Postoji jasna vertikalna razlika između smještaja dnevnog boravka i spavaće sobe. Kod obiteljskih kuća s malom djecom, spavaće sobe trebale bi biti u neposrednoj blizini jedne drugima kao i roditeljima i time omogućiti koncept obitelji na okupu. Najviša razina suvremene imovine Cape Town smještena je upravo u glavnu spavaću sobu; velikodušni plan otvorenog prostora sa uključenom garderobom i kupaonicom. Od ulaza drveno stubište pristupa primarnom dnevnom i zabavnom prostoru. Dnevni boravak tako omogućuje nesmetanu vezu s vrtom, natkrivenom terasom i bazenom. Promjena katova, visoki strop i klizna vrata suptilno definiraju ovaj svestrani prostor.


Smisao luksuznih južnoafričkih kuća odraža izražene suvremene linije i proširene plohe, ali uvođenje drveta omekšalo je i zamaglilo tu razliku. Kvaliteta drveta i način na koji se koristi aktiviraju čovjekova osjetila - zvuk i miris tvrdog drvenog ulaza na stubištu postavlja ton pri ulasku u kuću. Određeni elementi koji osiguravaju privatnost su postali sastavni dio estetike. Srastanjem čvrste mase na velika prostranstva, transparentnost je puno manja sa polu-prozirnim prozorima i roletama. Arhitektonski jezik ima naznake iz španjolskog pristupa jednostavnom kubičnom volumenu sa probušenim otvorima i plošnim zidovima koji se otvaraju za stvaranje velikodušnog pogleda na ocean.


Ta uska i okomita stranica često ugrožava konačni ishod, ali ovdje, sa priključenjem unutarnje i vanjske prostorije, srce kuće uspješno je prošireno od granice do granice.






Nema komentara:

Objavi komentar