Translate

petak, 7. veljače 2014.

Stari temelj, nova vikendica

Modern Exterior modern exterior


Ured tvrtke Rafael Viñoly Architects u New Yorku poznat je po velikim projektima koji imaju tendenciju da se izvode na narudžbe od nekoliko stotina tisuća četvornih metara. Chan-Li Lin, direktor i partner u tvrtki, zapravo radi na izgradnji sto tisuća četvornih metara zdravstvenog objekta na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Prije tog velikog projekta je živio u Japanu, kako bi nadgledao dizajn 140 tisuća četvornih metara veliki Tokyo International Forum. No, kada je došlo vrijeme za Lin i njegovu suprugu Denise Ferris, također arhitekticu, za projektiranje i izgradnju vikend kuće sjeverno od New Yorka, odlučili su srušiti staru kuću koja se nalazila na tom zemljištu i izgraditi potpuno novu, sa jedne strane nadogradivu vikendicu te obustavu jednog dijela kata na vrlo dramatičan način. Kuća se u osnovi sastoji od dva dijela: četvrtastog, na donjoj etaži koja je izgrađena na postojećim temeljima, i linearni bar na gornjem katu koji je jednim dijelom iznad prvog, četvrtastog dijela, a drugim čini natkriveni ulaz u vikendicu. Ovdje vidimo povišeni dio zemlje na kojoj se vikendica nalazi. To povišenje koristi sunčevu svjetlost kroz veliko prostranstvo stakla u sredini gornjega kata. 
Modern Exterior modern exterior
Sjeverna strana, s druge strane, prije svega je zatvorena, uz samo nekoliko malih otvora i glavni ulaz u stan. Ovdje ne postoji očita razlika između prizemlja i kata - oboje su odjeveni u cedrovinu, s tim da je gornji kasnije obojen u crno. Ova razlika reagira na različitosti strukturnih sustava, donja etaža koristi konvencionalno drvo, ali gornji kat zahtjeva poseban, lagani sustav krovišta koji sjedi na šest stupaca usidrenih u stijenu ispod s tim da istočni nosač funkcionira kao nadstrešnica. 
Modern Exterior modern exterior
Iznad njega možemo vidjeti blagavaonu kroz pune visine staklenog zida i aluminijskih okvira. Ekstenzije zidova i krov izvan staklenih zidova na krajevima pomažu toj nijansi. Sobu koju vidimo na donjem katu lijevo je jedna od dvije spavaće sobe koje zauzimaju komad ispod terase na krovu. Konzola na zapadnoj strani seže prema velikom stablu koje je u ovom slučaju dovoljno veliko da zasjeni kuću u poslijepodnevnim satima. S obzirom da su se Lin i Ferris odlučili na ponovnu izgradnju već postojeće vikendice, u izgradnji nije srušeno niti jedno stablo. Na krajnjem zapadnom dijelu gornjeg kata nalazi se glavna spavaća soba, učinjeno je na sličan način kao u blagovaonici na istoku (pune visine stakla, zidni i krovni produžetci). Ispod nje i na strani možemo vidjeti drugu sobu koja se nalazi baš ispod krovne terase. Prije odlaska na kat, vrijedi zaviriti i u jednu od spavaćih soba u prizemlju. Horizontalni prozor koji prekida kutak naglašava uski horizont - spoj stabala i tla. Prozor pokraj stola je lijep dodir koji čini ovaj kutak odličnim mjestom za sjedenje te vas može lako omesti dok radite. Neće vas iznenaditi da je unutrašnjost gornje etaže prije svega otvorena, iskorištena za sjever-jug križ ventilacije uskog traga. U središnjem planu je uzdignut stambeni prostor s nagnutim stropom nad glavom. U ovom pogledu prema istoku vidimo otvorenu kuhinju i blagovaonicu - u nastavku se nalazi ostava te stepenice koje povezuju dvije etaže. Lako je uočljiv apel blagovaonice i ​​pogleda na okolne šume. Mali prozori na sjeveru i jugu omogućuju unakrsnu ventilaciju kao i pažljivo uokvirene poglede na stabla. Zaprepastit će vas koliko su mali prozori snažniji u kadru i mame pogled kojim može privući pozornost u odnosu na ekspanzivna otvaranja. Poput svakog srednjovjekovnog namještaja, ove Jean Prouvé stolice i stol se jako dobro uklapaju u prostor. Vrativši se u dnevni boravak, ovaj put gledamo prema zapadu i spavaćoj sobi iza zida koja služi kao pozadina za televiziju. Pristup spavaćoj sobi je sa desne strane. Mutno staklo na lijevoj strani štiti i odvaja tuš od master kupke. Glavna spavaća soba odjekuje onime što smo vidjeli u blagovaonici, s ekspanzivnim staklima i manjim prozorima. Krovna terasa na južnoj strani iz dnevne sobe je dizajn raison d'être. Lin i Ferris su skalirali krov stare kuće prije njezina rušenja, shvativši da je pogled od gore bio nevjerojatan. Nadogradnjom konzole, preko nižim volumenom, kao i mjesto u životnom prostoru na katu, omogućava uvijek prisutni i lako dostupni lijepi pogled.

Nema komentara:

Objavi komentar