Translate

petak, 16. siječnja 2015.

Prirodno i efikasno


 
Sljedeća vila o kojoj ćete čitati nalazi se u jugoistočnoj Engleskoj.
Clare i Jonathan Potter namjerili su izgraditi vlastiti dom. Zemljište je postavljeno usred 18 hektara slavne drevne šume na području New Forest, te su se zato odlučili za drvenu kuću kojom bi se uklopili u okruženje. Ova  suvremena vila je napravljena u skladu sa svim estetski modernim dizajnom, a time i nisko energetski i štedljiv dom.
Od temeljne važnosti za dizajn bilo je prirodno jezerce za kupanje. "Jezero se nalazi na južnoj strani kuće i izvan glavnih životnih područja", kaže arhitekt Darren Bray. "Mjesto je vrlo mirno, a ribnjak je baš kao šlag na tortu." Ribnjak je u biti kemijski slobodan, kaže Bray. "Jedina tehnologija je pumpa koja se ponekad koristi za uklanjanje lišća."
Arhitekt je koristio Ipe drvo koje je poznato po svojoj gustoći i izdržljivosti, a inače se koristi u podružju brodogradnje. Za razliku od nekih drugih vila ovog stila, arhitekt ove vile je odlučio uvesti rolete sa vanjske strane kako bi se izbjegla ljetna vrućina i odsjaji od prozora.

Sastavni dio ovog dizajna bilo je osloboditi put dnevnom svijetlu kako bi par zadržao potrošnju energije na minimumu.
Kuća je danju zaista dobro osvjetljena suncem, te zbog velikih prozora se svjetlo u ljetnim mjesecima ne mora uključivati prije 21:30.


Tijekom ljeta ukućani su često odsutni te sva energija iz solarnih panela ide u gradsku mrežu. Osim električne energije, kuća ima i vlastiti sustav odvodnje pa je vila potpuno samoodrživa.

Betonski zid koji ograđuje kuću kreće od podruma i djeluje kao toplinska masa, negirajući fluktuacije u temperaturi. On upija toplinu tijekom dana, a zatim na sjevernom djelu oslobađa tu toplinu noću. U dvorištu kuće je posađena posebna trava te je cijelo dvorište izolirano od miješanja sa lokalnim tipom zemlje.

 
 
 
 




Nema komentara:

Objavi komentar